Big Mac endeksi, The Economist dergisi tarafından yayınlanan, farklı ülke para birimlerinin piyasa döviz kurlarının değerini yani satın alma güçlerini ölçmenin yenilikçi bir yoludur. Bu ölçüm ortak bir ürünün, her bir para biriminde karşılığı alınarak hesaplanmaktadır. Big Mac hamburgeri, dünya çapında tüm McDonald’s restoranlarında satılmakta olduğundan standart ürün olarak kullanılmaktadır. The Economist yılda iki defa, farklı ülkelerdeki Big Mac fiyatını dönemin döviz kuruna göre ABD dolarına çevirerek yayınlamaktadır.

Bu argümana göre, Big Mac dünya genelinde standart bir ürün olduğundan, göreceli satış fiyatının da tüm ülkelerde aynı olması beklenmektedir. Ancak pratikte, Big Mac’ın dolar cinsinden farklı satış fiyatlarının ortaya çıkması ABD dolarının farklı para birimleri karşısındaki satın alma gücüne işaret etmektedir.

2022 yılı için açıklanan ilk raporda, bir Big Mac hamburgerin 6,98 $ olduğu İsviçre “Big Mac Endeksi”nin ilk sırasında yer aldı. Türkiye'nin ise listenin sondan ikinci sırasına yerleşmesi, Türk lirasının Amerikan doları karşısında satın alma gücünün zayıflığını göstermektedir.

Grafiği detaylı incelemek için tıklayınız.

Veri Kaynağı
168 Blog | 1075 Grafik
Yayın Tarihi:21 Temmuz 2022
Okuma Süresi:2 Dakika