İş Arayanların En Çok Kullandığı Yöntem: Yakınlara Ricada Bulunmak

Türkiye G-20 ülkeleri arasında %9,1 ile Güney Afrika ve İspanya’nın ardından en yüksek işsizlik oranına sahip ülke. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise Eylül 2023 döneminde %21,1 olarak gerçekleşti. Aktif olarak iş arayıp bulamayan nüfusun iş arama yöntemlerine bakıldığında da halen klasik yöntemlerin daha sık denendiği görülüyor. Türkiye’deki işsizler, iş bulmak için en çok yakınlarından medet umuyor. İşgücündeki nüfusun çoğunluğunu ise lise altı okuldan mezun insanlar oluşturuyor. Öte yandan ise üniversite diplomalı işsizlerin sayısı da son iki yılda %26 arttı. Yükseköğretimi tamamlamış nüfusun üçte biri ise, ne daha yüksek bir eğitime devam ediyor ne de istihdama katılıyor.

Türkiye’de İş Arayanlar En Çok Eşe-Dosta Ricada Bulunuyor

Türkiye’deki üç milyonu aşkın işsiz, en çok eşe dosta ricada bulunarak iş bulmaya çalışıyor. Ayrıca, kadınlar erkeklere göre daha çok Türkiye İş Kurumu veya özel istihdam ofisleri aracılığıyla iş arıyor. İlginç bir bulgu ise, gazete, dergi veya internetteki iş ilanlarına bakanların oranının %28,9 iken, internet üzerinden iş ilanlarına başvuranlarının oranının %23,8 olması.

Yükseköğretim Mezunu  Nüfusun %33,3’ü Ne Eğitime Devam Ediyor Ne de İstihdama Katılıyor

2023’ün üçüncü çeyreği itibarıyla yükseköğretim mezunlarının yaklaşık üçte biri eğitimde veya istihdamda değil. Ayrıca ne eğitimde ne istihdamda olmayan okur yazar olmayan nüfus, geçen yıla göre göre %13,36 artarak %87,4 oldu.

İşgücünde En Çok Pay Lise Altı Eğitimli Nüfusa Ait

2021’de 31 milyon civarı olan aktif işgücü, günümüzde 35 milyon seviyelerine ulaştı. Bu işgücünün çoğunluğunu ise lise altı eğitim almış olan nüfus oluşturuyor. Yükseköğretimi tamamlayan nüfus ise, toplam işgücünün %28,9’unu oluşturuyor.

Üniversite Mezunu İşsiz Oranı Son İki Yılda 7 Puan Arttı

2023’te üniversite mezunu işsiz sayısı, 2021’e göre %26 artarak %33,39 oldu. En yüksek işsizlik ise, %33,64 ile lise altı eğitimliler oldu. Lise mezunu işsiz oranı ise, 2021’den bu yana %45 arttı.

En Çok Tesis ve Makine Operatörleri İş Arıyor

2023 yılında nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünlerinde kalifiye nüfus %53,63 daha az iş arıyor. Hizmet ve satış elemanları da, bir önceki yıla göre %8,77 azaldı.

Suay Ceren Atay
40 Blog | 146 Grafik
Yayın Tarihi:24 Kasım 2023
Okuma Süresi:3 Dakika