31 Mart 2024 seçimleri nedeniyle siyasi partilerin seçim kampanyasında olduğu mart ayında TBMM’de sadece bir kanun kabul edildi. 7499 sayılı kanun ceza muhakemesi kanunu ve bazı kanunlarda yapılan değişikleri içeriyor.

7499 sayılı kanunun teklifi yargı hizmetlerine erişimdeki zorlukları gidermek, adaletin sağlanmasını güçlendirmek ve kişisel verilerin korunmasını sağlamak amacıyla hazırlandı.

Sürelerin Düzenlenmesi:

Sürelerin düzensizliği, adaletin gecikmesine ve hak kayıplarına neden olmaktadır.
Teklifle, Ceza Muhakemesi Kanunu ve İcra ve İflas Kanunu'nda düzenlemeler yapılarak sürelerin daha tutarlı hale getirilmesi ve hak arama süreçlerinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
Ayrıca, kanun yollarına ilişkin başvuru sürelerinin, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlaması için düzenlemeler getirilmektedir.

Koruma Tedbirleri ve Tazminat:

Koruma tedbirleri, yargılama sürecinin etkinliğini artırmak amacıyla alınmaktadır. Ancak yanlış veya haksız uygulamalar meydana gelebilmektedir.
Teklifle, ceza yargılama süreçlerinde yaşanan mağduriyetlerin telafisi için ilave güvenceler geliştirilmektedir.
Bazı adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasından mağdur olan kişilere tazminat talep etme imkânı getirilmekte ve idari başvuru yolu ihdas edilmektedir.

Makul Sürede Yargılanma Hakkı:

Adil yargılanma hakkının önemli unsurlarından biri olan makul sürede yargılanma hakkı, son yıllarda yapılan düzenlemelerle güçlendirilmektedir.
Anayasa Mahkemesi'nin kararları doğrultusunda, uzun yargılamadan kaynaklı ihlal iddialarına daha kolay erişilebilir bir başvuru yolu oluşturulmaktadır.

Kişisel Verilerin Korunması:

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü ile uyumlu hale getirilmektedir. Teklifle, özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartları ve yurt dışına veri aktarımına ilişkin hükümlerde değişiklikler yapılmaktadır.

Suay Ceren Atay
40 Blog | 147 Grafik
Yayın Tarihi:5 Nisan 2024
Okuma Süresi:2 Dakika