Bu ay TBMM’de 4 kanun kabul edildi. Güney Kore ve Malezya ile ticaret ve vergi üzerine uluslararası anlaşmalar onaylanırken İsveç’in NATO’ya katılmasını onaylayan kanun da TBMM’de bu ay kabul edildi. Ocak ayında işsizlik sigortası kanununda yapılması teklif edilen değişikler de kanunlaştı. 

25 Ocak’ta kabul edilen 7495 sayılı kanun teklifi istihdamı destekleme ve işgücü maliyetlerini azaltmayı amaçlıyor. 

Asgari Ücret Desteği:

2016'dan 2023 sonuna kadar işverenlere asgari ücret desteği sağlanmıştır.

Kanun Teklifi ile 2024 yılı boyunca işgücü maliyetlerini azaltmak için işverenlere aylık 700 TL asgari ücret desteği sağlanması amaçlanmaktadır.

Bu destek, işsizlik sigortası fonundan finanse edilecektir.

Kısa Çalışma ve İşsizlik Sigortası:

Türkiye Yüzyıl Vizyon Belgesi ve Ulusal İstihdam Stratejisi, işsizlik sigortası fonundan yararlanma şartlarını kolaylaştırmayı ve pasif işgücü programlarının erişilebilirliğini güçlendirmeyi hedeflemektedir.

Teklifle, pasif işgücü piyasası programlarının etkinliğini artırmak için kısa çalışma gerekçelerine genel salgın durumunun eklenmesi ve asgari prim ödeme gün sayısının 450 güne indirilmesi amaçlanmaktadır.

Bu düzenleme, işsizlik sigortası fonundan yararlanmayı ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanmayı kolaylaştıracaktır.

İstihdam Teşvikleri:

Kadınlar gibi özel politika gerektiren grupların istihdamını desteklemek için 2011'den beri uygulanan teşviklerin devam etmesi ve Cumhurbaşkanına uygulamanın uzatılması için yetki verilmesi amaçlanmaktadır.

Bu teşviklerle yıllık ortalama 650.000 kişi istihdam edilmekte ve istihdam artışı sağlanmaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Düzenlemeleri:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın iş sağlığı ve güvenliği konularındaki yetkileri, 6331 sayılı Kanun kapsamında yeniden düzenlenmektedir.

İş hijyeni ölçüm, test ve analiz laboratuvarları ile ilgili inceleme, kontrol ve denetim yetkileri, yargı kararları çerçevesinde güncellenmektedir.

Suay Ceren Atay
40 Blog | 147 Grafik
Yayın Tarihi:5 Nisan 2024
Okuma Süresi:2 Dakika