COVID-19 salgını haftalardır hepimizin gündemindeki neredeyse tek konu haline geldi. Biz de bu salgının öncesinde, insanlık olarak tarih boyunca hangi salgınları yaşadık, ne kadar insan bu salgınlarda can verdi, nasıl bulaştı ve yayıldı gibi soruların yanıtlarını sizler için görselleştirdik.

Tarihin En Büyük Salgın Hastalıkları

1347-1351 yılları arasında görülen Kara Veba  salgını, dönemin kayıtları sebebiyle net bir sayıya ulaşılamasa da, yaklaşık 200 milyon kişinin ölümüne sebep olmuştur. 20. yüzyılın en çok can kaybına sebep olan salgını ise yaklaşık 40-50 milyon ölüm vakası ile İspanyol Giribi'dir. COVID-19 salgını, en güncel verilere göre 21. yüzyılın en çok can kaybına sebep olan hastalığı konumundadır. 5 Mayıs 2020 günü verilerine göre COVID-19 salgınının sebep olduğu, kayıtlara geçen ölüm vakası ise 252,7 bin olmuştur.

[caption id="attachment_6547" align="alignnone" width="530"] CDC/WHO/Wikipedia/Visual Capitalist[/caption]   Hangi Salgın Hastalık Ne Kadar Bulaşıcı ve Ölümcül? COVID-19 salgının ne denli bulaşıcı ve ölümcül olduğuna dair daha kesin bir şey söyleyemiyoruz. Ancak tahmini olarak, hasta bir kişi ortalama olarak 1,5 ile 3,5 arasında kişiye hastalığı bulaştırabiliyor. Ve yeni koronavirüs %0,7 ile %3,4 arasında bir ölümcüllüğe sahip. [caption id="attachment_6279" align="alignnone" width="530"] Kaynak: Centers of Disease Control, WHO[/caption]   20. ve 21. Yüzyılın Salgın Hastalıkları 21. yüzyılın salgınları arasında yer alan COVID-19 salgını, son 100 yılın Çin kaynaklı dördüncü, korona virüs kökenli üçüncü salgınıdır. [caption id="attachment_6308" align="alignnone" width="530"] Kaynak: CDC/WHO/BBC[/caption]   Canlı Türlerine Göre Taşınabilen Grip Tipleri Domuz Gribi, Kuş Gribi ya da Asya Gribi gibi salgınların aksine Influenza B ve C grip türleri yalnızca insanlarda görülmektedir. [caption id="attachment_6278" align="alignnone" width="530"] Kaynak: WHO/ information is beautiful[/caption]   Dünya Genelinde Tuvalet Sonrası El Yıkama Oranları Evde kalmanın ardından, COVID-19'a karşı en önemli önlemlerden birinin en az 20 saniye boyunca, doğru bir şekilde el yıkamak olduğu yetkililerce sık sık dile getiriliyor. Vakaların ilk defa ortaya çıktığı Çin'de tuvalet sonrası el yıkama oranları %23 olarak kaydedilmiş. Dünya ortalaması %63 iken Tükiye ortalaması ise %94 olmuştur. [caption id="attachment_6282" align="alignnone" width="530"] Kaynak: WIN Gallup International[/caption]   COVID-19 Vakalarının En Çok Görüldüğü İlk 10 Ülkede Sokağa Çıkma Yasakları COVID-19 vakalarının görülmeye başladığı ülkeler, salgınla mücadele etmek adına çeşitli önlemler alıyor. Sokağa çıkma yasağı ve dışarı çıkma sınırlaması da hükümetlerin salgına karşı aldığı kararlar arasında. Türkiye'de genel bir sokağa çıkma yasağı bulunmamakla birlikte, 21 Mart itibarıyla 65 yaş üstü vatandaşların, ardında 20 yaş altı vatandaşların sokağa çıkmaları yasaklandı. *Görselde yer alan veriler 21 Nisan 2020 tarihine aittir. [caption id="attachment_6483" align="alignnone" width="530"] Kaynak: Worldometers/ NTV/ Euronews/ BBC/ BOE/ CNN/ Aljazeera / Veri Kaynağı[/caption]   COVID-19 Vakalarının En Çok Görüldüğü İlk 10 Ülkede Test Sayıları *Görselde yer alan COVID-19 vakalarının en çok görüldüğü ülkelerdeki test sayıları ve ülkelere göre bir milyon nüfusa düşen test sayısı verileri 12 Nisan 2020 tarihine aittir. Ülkelere göre test sayısı verilerinin ise yayınlanan en güncel hallerine yer verilmiştir.