21 Kasım-18 Aralık tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 2022 FIFA Dünya Kupası başladı. Turnuvadaki maçlar 5 farklı şehirde ve 8 farklı stadyumda oynanacak. Maçların yapılması planlanan sekiz stadyumdan altısı yaklaşık 40 bin seyirci kapasitesine sahip. Turnuvanın finaline ev sahipliği yapacak olan Lusail Stadyumu, yaklaşık 80 bin kapasiteli sekiz stadyumun en büyüğü.

Pek çok ilke imza atan 2022 FIFA Dünya Kupası Arap ülkelerinde düzenlenen ilk Güney Kore ve Japonya'daki 2002 Dünya Kupası'ndan sonra Asya'daki ikinci Dünya Kupası olma özelliği taşıyor. Katar’daki hava koşullarının yazın aşırı sıcak olması nedeniyle her zaman yazın gerçekleştirilen dünya kupası ilk kez sonbahar aylarında gerçekleştirilecek. 

*** Mayıs 2014’te FIFA başkanı olan Sepp Blatter, Dünya Kupası’nın Katar’a verilmesinin aşırı sıcak hava koşulları nedeniyle bir hata olduğunu belirtmişti.

Yasaklarla Dolu Ev Sahipliği

  • Stada içkiyle gelmek ve statta alkol almak yasak. (Stat etrafındaki barlar, maçtan sonra 1 saat açık kalacak)
  • Sarhoş olmak yasak
  • Toplum içinde flörtleşmek yasak.Amigo kadınlar omuzdan dize kadar örtülü kıyafetlerle mütevazi giyinecek
  • Yüksek sesli müzik dinlemek ve küfür etmek yasak
  • Dini mekanlara saygısı gösterilecek.
  • Domuz eti yasak

Dünya Kupasına Ev Sahipliği Yapan Ülkelerin Harcama Maliyetleri

Dünya kupasına ev sahipliği yapan Katar organizasyona (stadyumların inşası ve diğer altyapı projeleri için harcanan para dahil) 220 milyar dolar harcayarak şimdiye kadar düzenlenen en pahalı Dünya Kupasına imza attı. Bu oran Rusya'da düzenlenen bir önceki futbol Dünya Kupası'nın maliyetinin yaklaşık 20 katı. Rusya Dünya Kupası için toplam 11.6 milyar dolar harcamıştı.

Kaynak:  * Qatar FIFA World Cup 2022 costs $200 billion: Find out how much countries have spent to host the mega event

2022 Dünya Kupasında Mücadele Eden Takımların Market Değerleri (Euro)

İngiltere milli futbol takımı, Katar'daki 2022 FIFA Dünya Kupası'na katılmaya hak kazanan tüm takımlar arasında piyasa değerinde ilk sırada yer alıyor. İngiltere kadrosunun değeri Haziran 2022 itibariyle yaklaşık 1,29 milyar Euro, ardından gelen Fransa yaklaşık 1,06 milyar Euro. Avrupa kıtasından katılan takımlar tüm katılan takımların yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor.

FIFA Dünya Kupasını Kazanan Takımlar

Günümüze kadar düzenlenmiş olan toplam 21 turnuvada 8 farklı takım şampiyonluğa ulaşmıştır. Her turnuvaya katılmış olan tek takım konumundaki Brezilya, beş şampiyonluk ile en fazla kupa kazanan takım olmuştur. İtalya ve Almanya dörder; Arjantin, Fransa ve Uruguay ikişer; İngiltere ve İspanya ise birer şampiyonluk kazanmıştır. Son şampiyon, 2018'deki turnuvada şampiyon olan Fransa olmuştur.

Dünya Kupalarında 10 Gol Barajını Geçen Futbolcular

Katar 2022’ye kadar gerçekleşen Dünya Kupalarında en fazla gol atan oyuncu olarak ilk sırada 16 golle Almanya’nın eski futbolcusu Miroslav Klose bulunuyor. Klose’yi 15 golle Ronaldo takip ederken Alman eski futbolcu Gerd Müller 14 golle üçüncü sırada yer aldı.

Berfin Şahin
37 Blog | 389 Grafik
Yayın Tarihi:16 Kasım 2022
Okuma Süresi:3 Dakika