Bu haftaki bültenimizde TÜİK tarafından açıklanan yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2021 raporundan yola çıkarak; mezuniyet derecelerine ya da eğitim öğretim alnlarına göre yükseköğretim mezunlarının iş arama ve bulma pratiklerini derledik.

İstihdam ve eğitim daha fazla veri için verikaynagi.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

Keyifli okumalar!

2021 yılında lisans mezunu bir bireyin ilk defa iş aramaya başlaması ile bir işe yerleşmesi arasında geçen ortalama süre 13,6 ay oldu. İş arama süresi en kısa olan grup sağlık ve refah alanından mezun olanlar olurken, bu sürenin en uzun olduğu grup iş, yönetim ve hukuk alanı mezunları oldu.

Mezuniyet alanlarına göre ilk iş bulma sürelerinin kaçar ay olduğuna göz atmak için tıklayınız.

Lisans mezuniyet alanlarına göre, kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu grup sağlık ve refah alanı mezunları (%82,7) olurken; iş bulma konusunda en zorlanan grup sanat ve beşeri bilimler alanı mezunları (%59,1) oldu.

Diğer alanlara ve oranlara buradan ulaşabilirisiniz.

2021 yılında lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler; işitme engelliler öğretmenliği (%96,6), aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği (%95,5), zihin engelliler öğretmenliği (%95,4), görme engelliler öğretmenliği (%94,4) ile çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği (%94,3) oldu.

İstihdam oranı en yüksek ilk 15 lisans bölümü için tıklayınız.

Lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası ilk defa iş aramaya başlaması ile bir işe yerleşmesi arasındaki ortalama sürenin en kısa olduğu ilk beş bölüm; dil ve konuşma terapisi (2,4 ay), güvenlik bilimleri (3 ay), görme engelliler öğretmenliği (3,4 ay), zihin engelliler öğretmenliği (3,7 ay) ve işitme engelliler öğretmenliği (3,8 ay) oldu.

En hızlı iş bulan ilk 15 lisans bölümü için tıklayınız.

Veri Kaynağı
169 Blog | 1107 Grafik
Yayın Tarihi:11 Ekim 2022
Okuma Süresi:2 Dakika