Mutlulukla Gelirin Bir İlişkisi Var mı?

The World Happiness Report her yıl, ülkelerin mutluluk düzeyini hesaplayan bir rapor yayınlıyor. Rapor, dünya genelindeki tüm ülkelere 0 puandan 9 puana doğru gittikçe mutluluk düzeyinin arttığı bir endeks kullanarak puan veriyor. Puanlama sistemi sosyal yardım, doğumda yaşam beklentisi, yaşam tercihi yapma özgürlüğü, ekonomi, yolsuzluk algısı ve daha birçok pozitif ve negatif etkeni hesaba katılarak hazırlanıyor.

Bu rapora göre 2020 yılında en mutlu ülke 7,8 puanla Finlandiya, en mutsuz ülke ise 2,4 puanla Afganistan oldu. Türkiye de 4,7 puanla 147 ülke arasında 112.sırada yer aldı.

Dünya Bankası tarafından en güncel haliyle 2020 yılı için açıklanan kişi başına düşen GSYH verilerine baktığımızda; bu değerin Amerikan doları cinsinden en yüksek olduğu ülke Lihtenştayn, en düşük olduğu ülke ise Burundi oldu. Türkiye 8.536 $ ile listede verisi açıklanan 194 ülke arasında 80.sırada yer aldı.

"Mutluluk Düzeyi" ve "Kişi Başına Düşen GSYH" haritaları arasında birebir bir uyuşma olmasa da, ülkelerin mutluluk düzeyi ile gelirleri arasında büyük ölçüde bir örtüşme göze çarpıyor.

Kişi başına düşen GSYH'nin en yüksek olduğu ve en düşük olduğu ülkelere göz atmak için tıklayın.

Mutluluk düzeyi en yüksek ve en düşük olan ülkeler listesi için tıklayın.

*The World Happiness Report 2021 yılı verilerini yayınlamış olmasına rağmen, Dünya Bankası "GDP per capita" verileri en güncel haliyle 2020 yılına ait olduğundan veriler arasındaki uyumu sağlamak maksadıyla bir önce sayılı rapor dikkate alınmıştır.

Veri Kaynağı
168 Blog | 1076 Grafik
Yayın Tarihi:15 Haziran 2022
Okuma Süresi:2 Dakika