Türkiye ve Dünyada Y ve Z Kuşakları (2022)

1980’li yılların başlarından 1990’ların ortalarına kadar bir aralıkta doğan, X kuşağının ardından gelen ve “Millennials” olarak da anılan jenerasyondur Y kuşağı. Z kuşağı ise Y kuşağından sonra, Alfa kuşağından önce gelen, 2010’lu yılların ortasına kadar doğan bireyleri kapsamaktadır. Her iki kuşak da COVID-19 salgını sürecinde ve ekonomik çalkantılarda, gerek eğitim gerek iş hayatına dair sorunların ilk elden etkilediği kişilerden oluşmaktadır. Biz de bu haftaki bültenimizde bu iki kuşağın ekonomiye, sosyo-politik düzene ve kişisel hayatlarına dair bakış açılarını dünya genelinde ve Türkiye özelinde ele aldık.

Keyifli okumalar!

Türkiye'de ve dünya genelinde Y ve Z kuşaklarını en çok endişelendiren konuların başında hayat pahalılığı yer aldı.

Türkiye'deki Z kuşağının en önemli ilk beş sorunu arasında yer alan gelir dağılımı ve terör, globaldeki değerlendirmede ilk beşe girecek kadar öne çıkmadı. Dünya genelinde Z kuşağının ilk beş sorunu arasına giren iklim değişikliği/çevre ve jenerasyonun mental sağlığı sorunları ise Türkiye Z kuşağının listesine girmedi.

Türkiye'deki Y kuşağının en önemli beş sorunu sırasıyla hayat pahalılığı, işsizlik, cinsel taciz, gelir adaletsizliği ve gıda tedariği/açlık/kıtlık oldu. Dünya genelindeki Y kuşağının ilk beş sorunu arasında cinsel taciz, gelir adaletsizliği ve gıda tedariği/açlık/kıtlık yer almazken; global listede yer alan iklim değişikliği/çevre koruması, sağlık hizmeti/hastalık önleme ve suç/kişisel güvenlik ise Türkiye'deki Y kuşağının listesinde yer almadı.

Y ve Z kuşaklarının en çok endişe ettikleri konuların dünya genelinde ve Türkiye özelinde dağılımlarına göz atmak için tıklayınız.

Dünya genelinde ve Türkiye özelinde, her iki kuşak içerisinde de, her zaman ya da zamanın çoğunda stresli ya da endişeli hissettiğini söyleyen kadınların oranı erkeklerden yüksektir.

Hem global ve hem de Türkiye ölçeğinde, cinsiyetlerden bağımsız olarak, Z kuşağının stres seviyesi Y kuşağından yüksektir.

Z kuşağında ve Y kuşağında cinsiyete ve bölgelere göre stres seviyesi verilerini sitemizden inceleyebilirsiniz. 

Türkiye'de Y kuşağının bir işte çalışmaya yönelik en önemli nedenlerinin başında yüksek maaş, diğer finansal yardımlar ve kariyerinde yükselme fırsatı gelirken; Z kuşağının en önemli motivasyonlarının başında öğrenme ve kendini geliştirme fırsatları yer alıyor.

Y ve Z kuşaklarının bir şirkette çalışmaya ilişkin en önemli nedenlerine buradan göz atabilirisiniz. 

Türkiye'de hem Y kuşağına hem de Z kuşağına dahil bireylerin yarısından fazlası, ay sonunu zor getirdiklerini ve giderlerini karşılayamamaktan çekindiklerini dile getirdi. Dünya genelinde bu önermeye katılanların oranı ise Türkiye ortalamasından yaklaşık 20 puan daha düşük oldu.

Y ve Z kuşaklarının finansal endişelerine dair verilere buradan göz atabilirisiniz. 

Veri Kaynağı
168 Blog | 1075 Grafik
Yayın Tarihi:9 Ağustos 2022
Okuma Süresi:3 Dakika