Türkiye’de Bağışçılık ve Hayırseverlik

TÜSEV'in 2004, 2015 ve 2019 yıllarında tekrarladığı "Türkiye'de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik" raporlarından yola çıkarak, Türkiye'de vatandaşların bağış yapma motivasyonları neler, kimlere daha çok yardım ediliyor, yoksullara yardım kimin sorumluluğu olarak görülüyor gibi sorulara ve daha fazlasına dair verileri derledik.

Sivil toplum alanında daha fazla veri için verikaynagi.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

Keyifli okumalar!

Türkiye'deki vatandaşların %44'ü yoksul vatandaşlara yardım etmenin devletin görevi olduğunu düşünüyor. 

2019 yılı araştırmasına göre Türkiye'de yoksullara yardımın kimlerin görevi olarak tahayyül edildiğine dair veriler için tıklayınız.

2019 yılında Türkiye'deki vatandaşların %87'si yaptıkları yardımları, bir kuruluşa bağış yoluyla değil, doğrudan kendileri ihtiyaç sahiplerine dağıtmak yoluyla yapmayı tercih ediyor.

Grafiği incelemek için tıklayınız.

Türkiye'de vatandaşların %44'ü ihtiyaç sahiplerine yapacakları yardımın kamu kuruluşu ya da sivil toplum tarafından yapılmasının fark etmediğini belirtmektedir.

Grafiği detaylı incelemek için tıklayınız.

2019 yılında Türkiye'deki vatandaşların %38'i akraba, komşu ya da herhangi bir diğer ihtiyaç sahibine doğrudan gıda, kıyafet, yakacak ya da para yardımı yaptığını belirtmiştir.

Grafiği incelemek için tıklayınız.

2019 yılında Türkiye'de akrabalarına yardım yapanların çoğu (%65'i) 100 lira üzeri yardımda bulunurken; komşularına yardım ettiğini söyleyenlerin çoğu (%56'sı) 100 lira ve altı yardımda bulunmuştur.

Grafiği buradan ineceleyebilirsiniz.

2019 yılında en çok yardım yapılan ihtiyaç sahibi kesim dilenciler olmaya devam etse de, yapılan miktarın TL cinsinden değeri düşmüştür.

Yardımların türlerine göre ortalama kişi başı değerleri için tıklayınız.

Veri Kaynağı
168 Blog | 1076 Grafik
Yayın Tarihi:25 Ağustos 2021
Okuma Süresi:2 Dakika