Plastikler: Çevreyi Ne Ölçüde Kirletiyoruz?

National Geographic Dergisi'nin araştırmasına göre dünya genelindeki tüm plastik üretiminin yarısı son 15 yıl içerisinde gerçekleşti. Bazı plastik ürünlerin içinde yer alan maddelerin doğada çözünmesi ise neredeyse 400 yıl alıyor.

"Plastic Free July" kampanyasından yola çıkarak, bu haftaki bültenimizi plastik üretimi ve atıklarına ayırdık.

Keyifli okumalar!

EarthWatch Institute'ün araştırmasına göre Avrupa tatlı sularında en sık rastlanan makro-plastikerin ilk sırasında plastik şişeler geliyor.

Diğer plastik atıklar ve oranları için tıkayınız.

World Wide Fund for Nature'ın derlediği bilgilere göre, kullan-at bebek bezleri ya da plastik diş fırçaları gibi bazı plastiklerin doğada yok olması 500 yılı buluyor.

Plastik atıkların doğada yok olma sürelerine göz atmak için tıklayınız.

Türkiye'nin plastik poşet politikası, Avrupa ülkelerinde çoğunlukta olduğu gibi ücrete ya da vergiye tabiidir. Dünya genelinde ise 77 ülkede plastik poşet kullanımı kısmi olarak ya da tamamen yasaklanmış, 32'sinde ücrete ya da vergiye tabi kılınmıştır.

Kaynak adresine buradan ulaşabilirsiniz.

Son 50 yılda, dünya genelinde üretilen plastik miktarı 22,5 katına çıkmıştır. 2015 yılında toplam 381 milyon ton plastik üretilmiştir.

1950'den bu yana yıllık plastik üretimi verileri için tıklayınız.

2019 yılında okyanuslardaki plastik atıkların %1,5’i Türkiye’den kaynaklandı. Listenin ilk sırasında ise %36,4 ile Filipinler geliyor.

Diğer ülkelere göz atmak için tıklayınız.

Veri Kaynağı
168 Blog | 1075 Grafik
Yayın Tarihi:12 Temmuz 2021
Okuma Süresi:2 Dakika